вторник, 9 декември 2008 г.

Ограничаване на залога

При Texas Hold 'em има 3 варианта на ограничаване на залога:

Без ограничение (No Limit): Има само минимум на залога. При този вариант е прието големината на минималния залог да е равна на големината предходното увеличаване на залога (примерно: големината на големия блинд или, ако залога не е бил увеличен, размера на предходния). Максималния залог, който даден ирач може да направи е ограничен единствено от неговия капитал.
Pot limit: Максималния залог не може да надхвърли размера на сумата, която вече е заложена от всички играчи взети заедно.
Split limit (или Fixed limit): През първите 2 рунда на залагане размера на залога не може да надхвърли т.нар. малък лимит. Ако малкия блинд е 5 лв., а големия - 10 лв., тогава ниския лимит е 10 лв., а високия - 20 лв. през всеки рунд на залагане, залога може да бъде увеличен не повече от 3 пъти, т.е. ако един играч започне със залог(Bet), които е увеличен от друг играч (Raise) и от трети (Reraise), залога приключва със едно последно покачване (Cap). Ако са останали само двама играчи на масата, един рунд на залагане може да продължи докато някои от играчите не плати залога на другия (Call) или не се откаже (Fold).
При No Limit и Pot Limit няма ограничение на броя на увеличаване на залога на рунд.

В казината принципно не се играе с пари в брой, а със специални покер жетони.